12.3.2014

Taivas ja Helvetti



Laura Heinonen
Taivas ja Helvetti

Sateen jälkeen tulee poutasää, kuuluu vanha sanonta. Suvi Teräsniskakin laulaa elämän olevan varjoja ja valoja, sekoitus onnea ja surullisia vaiheita.

Tottahan se on, että jos elämässä ei ole välillä vaikeita vaiheita, eivät hyvätkään ajat tunnu niin hyviltä. Elämä onkin välillä todellista tunteiden vuoristorataa. Ja jos vuoristoradan nimi on startup-yrittäjyys, silloin kannattaa pitää hatustaan kaksin käsin kiinni.

Startup-yritykset ovat nuoria, nopeaan kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtääviä yrityksiä, jotka useimmiten kehittävät ja kaupallistavat jotain uutta ja innovatiivista. Startup-yritykset pyrkivät muuttamaan maailmaa, kukin omalla tavallaan.


Startup-yrittäjien luonteenpiirteiden tutkimuksessa on tunnistettu tiettyjä ominaisuuksia, jotka yhdistävät näitä ihmisiä. Olennaisin piirre on Intohimo, isolla I:llä. Kuten minunkin kohdallani, usein koko yritysidea kumpuaa omasta henkilökohtaisesta intohimon kohteesta. Tämä sisäinen palo on lähtökohta koko yrittämiselle ja se toimii moottorina vaikeina hetkinä. Se ajaa yrittäjän laittamaan kaiken peliin ja ottamaan sellaisia taloudellisia riskejä, joita hän ei koskaan olisi voinut kuvitella ottavansa. Startup-yrittäjä uskoo omaan asiaansa niin vahvasti, ettei hän epäröi panostaa yritykseen kaikkeansa. Hän elää ja hengittää yhtiötään eikä luovuta vaikeidenkaan haasteiden edessä.

Uutta kehittävän yrityksen ensimmäisinä vuosina taloudelliset panostukset tuotekehitykseen ja markkinointiin ovat mittavat. Rahaa palaa valtavasti mutta sisään tulevan rahan määrä on lähes olematon. Kassakriisit ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Rahoituksen hankkiminen vie yöunien lisäksi yrittäjältä hirvittävät määrät energiaa.

Yrittäminen onkin kokonaisvaltainen osa elämää ja vaikuttaa kaikkeen. Työpäivät venyvät, viikonloput ja lomat palavat, kun jokin yllättävä asia tulee eteen. Yksityiselämä saattaa kärsiä vuosikausia. Tutkimusten mukaan keskimääräisellä start-up yrittäjällä parisuhde ja perhe-elämä todennäköisemmin epäonnistuvat kuin onnistuvat. Voimavarat eivät riitä kaikkeen.

Usein kun startup-yrittäjyydestä puhutaan, viitataan juuri näihin ylläoleviin kielteisiin ja painetta luoviin seikkoihin. Näistä asioista jopa varoitellaan, mikä saattaa olla yksi syy siihen, että esimerkiksi vain häviävän pieni osa kauppatieteen opiskelijoista kertoo tähtäävänsä yrittäjiksi. Turvallinen palkkatyö houkuttelee enemmän kuin riskit ja epävarmuus.

Jos meiltä startup-yrittäjiltä kysytään, niin voimme varmasti yhteen ääneen todeta, että plussalle tässä jäädään, kaikesta huolimatta. Kun yritys saavuttaa jonkin tavoitteen ja menestystä alkaa tulla, on äkkiseltään hyvin vaikea nimetä toista asiaa, joka antaisi samanlaisen täyttymyksen ja hyvänolon tunteen. Yrityshän on yrittäjälle kuin lapsi ja tippahan siinä linssiin tulee, kun lapsi esimerkiksi sen ylioppilaslakin päähänsä asettaa.

Tieto lisää tuskaa ja voin itse todeta saman, minkä moni muukin yrittäjä on todennut. Jos olisin etukäteen tiennyt mitä tämä kaikki vaatii, en ikinä olisi uskaltanut lähteä tälle tielle. Mutta startup-yrittäjä on optimisti jolle pysähtyminen kesken kaiken ei ole edes vaihtoehto. Hän puskee eteenpäin.

Kirjoitukseni otsikko viittaa samannimiseen mainioon kirjaan, jota suosittelen lukemiseksi kaikille. Kirja kertoo 21 yrittäjän tarinan. Mukana on 18 yrittäjää, jotka saivat melkein kaiken sekä 3 yrittäjää, jotka menettivät paljon, mutta selvisivät siitäkin.

”Kotitalon kurkihirttä myöden pelasin
Sysiässä sielun kuvastin
Ellen näillä voittanut niin sitten hävisin”
(Viikate, Sysiässä)

Laura Heinonen


Lehtori, KTT, Startup-yrittäjä
Turun ammattikorkeakoulu
laura.heinonen@turkuamk.fi

www.fitdog.fi


NEMO-hankkeessa etsitään vastausta kysymykseen: miten ristiriitaisia ja negatiivisia tunteita voidaan hyödyntää eettisesti kestävällä tavalla asiakaskokemusten ja työilmapiirin parantamisessa, yhteiskuntavastuun viestimisessä sekä kasvun, innovaatioiden ja jopa uusien liiketoimintamallien lähteenä?



Ei kommentteja: