26.11.2014

Koirakin voi pahoittaa mielensä



Laura Heinonen
Koirakin voi pahoittaa mielensä
 


Lemmikinomistajien ostokäyttäytymiseen liittyvien tutkimusten mukaan (esim. Sandberg & Heinonen, 2013) tunteilla on erityisen suuri rooli lemmikkiin liittyvien ostopäätösten tekemisessä. Tunne on usein kaksijakoinen; lemmikille voidaan ostaa jokin mieluinen lelu, josta sen tiedetään pitävän. Samalla kuitenkin saatetaan ostaa myös itselle parempaa omaatuntoa, koska tunnetaan syyllisyyttä esimerkiksi siitä, että koira on joutunut olemaan pitkiä päiviä yksin kotona.

Kuluttaminen lemmikkeihin on kovassa kasvussa ympäri maailmaa. Suosituin lemmikki on edelleen ihmisen parhaaksi ystäväksikin kutsuttu koira, joita Suomessa on yli 600 000 yksilöä. Lemmikkisektori seuraa ihmispuolen trendejä muutamien vuosien viiveellä. Useille koiraharrastajille gluteenittomat koiranruuat, lisäravinteet, juoksumatot ja fysioterapiat ovat arkipäivää, vaikka koirista tietämätön henkilö saattaa yhä kuitenkin nostella kulmakarvojaan tällaisista höpötyksistä kuullessaan.

Totuus on kuitenkin se, että globaali lemmikkiala tarjoaa isoja bisnesmahdollisuuksia. Markkinan arvo oli vuonna 2013 noin 25 miljardia euroa. Erityisen voimakkaassa kasvussa viime vuosina ovat olleet wellness-sektorin tuotteet ja palvelut. Ihmisten kiinnostus hyvinvointiin on lisääntynyt ja lemmikistä pidetään usein jopa parempaa huolta kuin omasta itsestä. Alalla toimiville yrityksille tämä bisnes on kiitollista siinäkin mielessä, että tilastojen mukaan huonoina talousaikoina satsaaminen lemmikkiin vain lisääntyy ja esimerkiksi koirien rekisteröintimäärät kasvavat.

Koiranomistajia voidaan kategorisoida sen mukaan millaisia tunteita heillä on lemmikkiään kohtaan ja mistä tekijöistä koiran arvo omistajalleen muodostuu (Sandberg & Heinonen 2014). Karkeasti ajatellen metsästäjälle hirvikoira on työväline, jota ei inhimillistetä. Koira on otettu tiettyä tarkoitusta varten ja mikäli se ei lunasta paikkaansa tässä tehtävässä, on mahdollista että koirasta luovutaan ja ostetaan uusi koira tilalle. Toisessa ääripäässä ovat ihmiset, joille koira on vääristyneellä tavalla kaikki kaikessa ja sen jokainen toive toteutetaan. Harvinaista ei ole esimerkiksi se, että jopa omakotitaloja suunnitellaan koirien tarpeiden mukaisesti. Liiallisen inhimillistämisen seurauksena koirilla saattaa esiintyä käytöshäiriöitä ja ne voivat mm. kärsiä ylipainosta. Koirasta saattaa olla vaikea luopua vaikka sen terveystilanne jo edellyttäisi koiran saattamista autuaammille maille, siitäkin huolimatta, että seurakunnissakin järjestetään nykyisin lemmikeille hartaustilaisuuksia.

Alan yritykset tuntevat hyvin erilaiset asiakassegmenttinsä ja pystyvät tarjoamaan erityyppisille koiranomistajille erilaisia tuotteita ja palveluita.  Palveluiden ja tuotteiden kirjo lisääntyy koko ajan. Aktiivinen koiraharrastus näkyy myös muussa kuin lemmikkitarvikkeiden kulutuksessa. Jos huushollissa on 8 koiraa, on perheen koti todennäköisesti maaseudulla ja kulkupelinä joku muu kuin pieni kauppakassiauto. Lomamatkat suunnataan lemmikkiystävällisiin hotelleihin. Kysymyshän on elämäntavasta joten tällöin ei ole niin nokonuukaa minkä verran siihen koiraan euroja kuluu. 

Koira on usein myös ihmisen paras treenikaveri, 
kuvassa Ässä ja blogin kirjoittaja melontaretkellä. 

Tunnettu eläintenkouluttaja Tuire Kaimio on todennut, että myös koirilla on tunteita mutta ihmisen on vaikea ymmärtää miltä koirasta oikeasti tuntuu. Toisaalta koira on myös opportunisti ja oppinut ajan saatossa, että ihmisten suosioon kannattaa pyrkiä. Koira oppii kokemustensa kautta - ”Viimeksi kun kerjäsin ruokapöydän ääressä sain makkaranpalan, joten kerjäänpä tänään toisenkin kerran ”.

Väittävät asiantuntijat mitä hyvänsä, niin edelleen suurin osa meistä koiraihmisistä voi vakuuttaa huomanneensa kuinka koira on pettynyt, kun se ei esimerkiksi olekaan päässyt mukaan ulkoilemaan muun perheen kanssa. Omistaja on joutunut sulkemaan oven koiran nenän edestä tuntien samalla kurjaa oloa siitä, että aiheutti lemmikille pahan mielen.

Käy siis niin, että mahdollisesti kuvittelemamme koiran negatiivinen tunne johtaa vastaavaan negatiiviseen tunteeseen meissä itsessämme ja vaikuttaa lopulta meidän ostokäyttäytymiseemme positiivisesti.  Ja lopputulemanahan kaikki ovat tyytyväisiä; koira sai lelunsa, omistaja paremman omatunnon ja lemmikkialalla kassa jälleen kilahti.

Laura Heinonen

Lehtori, KTT, Start-up yrittäjä
Turun ammattikorkeakoulu  
laura.heinonen @ turkuamk.fi
www.fitdog.fi


NEMO-hankkeessa etsitään vastausta kysymykseen: miten ristiriitaisia ja negatiivisia tunteita voidaan hyödyntää eettisesti kestävällä tavalla asiakaskokemusten ja työilmapiirin parantamisessa, yhteiskuntavastuun viestimisessä sekä kasvun, innovaatioiden ja jopa uusien liiketoimintamallien lähteenä? 

Ei kommentteja: